Мост - Индекс
Мост - Претплата
Ђулејман Исић: Портрет супруге, уље на платну [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 179 (90 - нова серија)

Година XXIX октобар/листопад 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Енвер Манџић
О другом бијеналу

Умјетност минијатуре БиХ – Уз изложбе у Тузли и Мостару

Друго бијенале „Умјетности Босне и Херцеговине“ одржава се у галерији Босанског културног центра Тузла у Тузли од 20.10. до 20.11.2003. године. На позив за излагање стигло је преко 600 радова послатих од 206 аутора из БиХ и иностранства. Селекциона комисија одабрала је за излагање 360 дјела од 183 аутора. У односу на Прво бијенале вишеструко је порастао број радова и умјетника који су показали интересовање за излагање на овој манифестацији. Разноврсност радова по тематици, ликовном третману проблема који изражавају, техници рада и другим карактеристикама, захтијевала је примјену правила излагања и додјеле награда. У изванредној поставци Александра Аце Адамовића, изложба је показала многе могућности ликовног изражавања у домену минијатуре.

Изет Ханџић: Портрет Јасминке Ц., цртеж, туш

Изет Ханџић: Портрет Јасминке Ц., цртеж, туш

Подијељена на цјелине, од класичних тема пејзажне слике, преко портрета, записа о интимном, игра, са тла босанског структура сликовног поља, изложбом су обухваћене и савремене теме: о глобализацији, нареалност урбаног, природа-митологија-религија. На тај начин умјетници су сучељени да различитим методама изражавања испричају своју причу у низу тематских цјелина. То је овом Другом бијеналу дало посебну драж и учврстило нас у сазнању да је пут којим смо кренули вриједан уложеног труда и рада. Радује нас чињеница да су нас прихватили БиХ умјетници из цијелог свијета, да су нас прихватили и страни умјетници као гости, те да се у једној средини која баштини традицију других ликовних манифестација и ова ликовна манифестација може даље развијати и тежити ка новим дометима које пружа умјетност минијатуре. Вјерујемо да ће програмске основе овог бијенала доживјети још низ побољшања на основу искуства које истичемо, критика која ће указати на пропусте и недостатке, сугестија посјетилаца изложбе у градовима у које намјеравамо пренијети изложбу.

Бијенале, покренуто прије 3 године, дало је подстрека умјетницима да се изразе на начин који је у малој мјери био присутан на нашим просторима.

Синиша Павловић: Crucifixus 4, бронза

Синиша Павловић: Crucifixus 4, бронза

Нови изазов за умјетнике показао се примамљивим јер су морали да савладају велике препреке израза на пољу малих, ограничених димензија. Промишљања умјетника дала су вриједне резултате јер се врло стручни жири опредијелио да додијели десет награда умјесто планираних пет, а да при томе остане још доста умјетника који су награде свакако заслужили. Све ово Организационом одбору бијенала, особљу Босанског културног центра и свим другима који су са својим активностима помогли у реализацији ове манифестације, помаже у истрајавању у раду у овом времену. То нас охрабрује и испуњава надом да је посијано сјеме бијенала „Умјетност минијатуре Босне и Херцеговине“ никло у обиљу цвјетова, те да ће та цвјетна башта у свој својој љепоти да се и даље развија и шири, те мирисом допријети до наших умјетника у сваком кутку планете.

Енвер Манџић
Предсједник Организационог одбора бијенала

Награђени аутори Другог бијенала минијатуре БиХ

Гран При (: Grand Prix)
Предраг Хегедуш
Kunststation
36148 Kleinssassen
Deutschland

Драгана Нуић Вучковић
Ренато Ракић
Марио Шуњић
Јосипа Брало
Златан Филиповић
Радослав Тадић
Алма Фазлић
Амир Омеровић
Менсуд Кечо
Џевдет Никочевић

Претходна · Садржај · Наредна

Мухамед Гаш: Портрет III, акрилик – колаж [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2005-01-03

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска