Мост - Индекс
Мост - Претплата
Шефкија Махић: Плодови љета [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 178 (89 - нова серија)

Година XXIX септембар/рујан 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Ранко Бајић
Три предратна друга

Погледајмо како жустро корачају мостом према Мусали три предратна друга – Осман, Ратко и Теофик. На фотографији „Фото-Студи-а Ђелић, Мостар“, уз њихове потписе стоји датум: 10. децембар 1939. године. Ускоро ће Велика матура, а онда краткотрајни растанак да би се уписали на „Универзу“, од које ће, као успомену, сачувати само – индексе. Јер, на прагу је II светски рат, па се сва тројица журно враћају у свој завичај, Осман и Ратко из Београда, а Теофик из Загреба. Кратко време биће поново заједно у Мостару, из кога ће их сурови рат 1941-1945. г. истргнути и раздвојити. Било је то физичко раздвајање, пуно страдања, али ће три предратна друга и у ратној калварији следити исте стазе идеала своје младости. То су били идеали слободе и социјалне правде, а у њиховим младим, радозналим и начитаним главама доминирао је тада широко распрострањени идеалистички поглед: да истински пут слободе и социјалне правде може да обезбеди само – комунизам.

Осман Ђикић, Ратко Бајић и Теофик Калајџић, 1939.

Осман Ђикић, Ратко Бајић и Теофик Калајџић, 1939.

У оскудном времену предратног, провинцијског Мостара, имали су неутољиву жед за књигом, лепом књижевношћу и науком. Проналазили су најновија издања издавачких кућа „Епоха“, „Биноза“ и „Нолит“ и просто гутали, нарочито књижевна дела са социјалном тематиком, али и тада атрактивна дела научног социјализма, затим радове Адлера, Фројда и др. То је био њихов младалачки багаж када су се сударили са највећим неправдама које су фашисти, окупатори и домаћи издајници спроводили над нашим народима.

Осман Ђикић био је син Ахмеда Ђикића, учитеља, али се његов културно-образовни профил формирао под снажним утицајем његовог славног стрица и имењака, песника и секретара Културно-просветног друштва „Гајрет“, Османа Ђикића. Још од гимназијских дана показивао је литерарне амбиције, а био је и веома предузимљив, па се повремено јављао и са краћим вестима у неким београдским листовима („Правда“ и др.).

По завршетку Гимназије, 1940. године уписао је Правни факултет на београдском Универзитету, али се убрзо враћа у родни град где учествује у омладинском антифашистичком покрету, све до одласка у партизане, 1941. године.

У току рата брзо су дошли до изражаја његово образовање и изванредна интелигенција, па је укључиван у културно-политичке активности штабова партизанских батаљона и одреда. Одмах по ослобођењу земље преузет је у дипломатску службу нове државе, у којој је провео највећи део свог активног живота и рада. Истакнути југословенски дипломата у Паризу, Њујорку и Хелсинкију, затим амбасадор у Алжиру, своју дипломатску активност успешно је завршио као амбасадор наше земље у Финској, где је стекао велики углед. Био је један од ретких Југословена познавалаца финског језика, о чему сведоче и његови изврсни преводи изабране финске поезије на српско-хрватски језик.

Осман Ђикић завршио је свој живот у Сарајеву, као цењен и угледан политички и јавни радник.

Теофик-Тофица Калајџић потиче из угледне муслиманске мостарске породице, у којој је негована снажна тежња за интелектуалном еманципацијом. Сам Теофиков отац, Омер-ефендија, студирао је комерцијалу у Бечу, а његов стриц Бекир Калајџић био је истакнуто име у муслиманској култури Босне и Херцеговине и власник прве „Накладне књижаре и штампарије“ у Мостару (а можда и у БиХ), у оквиру „Муслиманске библиотеке“.

Тофица Калајџић био је младић благе нарави – прави „мелем човек“, интелектуално више оријентисан ка филозофији. По завршетку гимназије, уписао је природне науке (хемију) на загребачком Универзитету, али се због непосредне ратне опасности, одмах по упису вратио у Мостар. Ту ће доживети тешку судбину италијанског заточеника, најпре на острву Мамули, а затим у конц. логору у Италији, све до њене капитулације. Група мостарских омладинаца у којој је био и Тофица, уочила је у италијанској окупационој војсци и неке „либералне елементе“, социјалистичке оријентације, па су дошли до закључка да би, преко њих, можда, могли да дођу (куповином или на други начин) и до оружја, неопходног за предстојећи оружани отпор окупатору. Ту идеју подржала је и партијска организација, преко њеног активисте Адема Бућа.

За ове покушаје мостарских омладинаца сазнали су агенти ОВР-е (итал. Војна служба безбедности) па је цела група омладинаца, у моменту акције „преузимања оружја“ похапшена.

После вишегодишње интернације, Тофица се, 1944. године нашао у Риму, где је пронашао и запослење. Познато нам је његово патриотско држање и ангажовање у Италији у деликатним послератним годинама. О Теофику Калајџићу ми је најлепшим речима говорио амбасадор у ССИП-у, пок. Арсо Милатовић, наш војни резидент у Риму 1945-1946. године.

Са Тофицом сам се срео 1969. године као млади дипломата, у Секретаријату за иностране послове. Био је сав радостан што се вратио у земљу и у свој вољени Мостар, са много планова за будућност. Али, не дуго након повратка из Италије, његов живот прерано се завршио, у родној кући у Калајџића сокаку.

Ратко Бајић потиче из скромне чиновничко-пензионерске породице, чија је главна брига била свакодневно преживљавање. Ипак, родитељи, сељачког порекла, највећу пажњу посвећивали су школовању петоро деце, од којих су двојица, скоро дечаци, убијени у усташким покољима, 1941. године.

Као и његова два друга, и Ратко је по завршеној гимназији желео да настави школовање, па се уписао на београдски Правни факултет, али се одмах након уписа, због ратне опасности, вратио у Мостар.

Активиста илегалног антифашистичког покрета у Мостару, Ратко је постао члан КПЈ октобра 1940. године, а његова стална веза у илегалном раду био је Јусуф Чевро, један од руководилаца мостарске партијске организације. Јусуфов отац био је имам једне џамије у Доњој Махали. Ратко се сећа да је често, из књижаре Ристе Вујичића1, у Главној улици, бициклом преносио канцеларијски и штампарски материјал, за илегалну штампарију, и остављао га у двориште поменуте џамије...

У септембру 1941. године, Ратко је, по задатку партије, изашао на територију среза Столац, где су вршене припреме за организовање партизанског одреда. Ту почиње његово четверогодишње ратовање на разним теренима Босне и Херцеговине, на деликатним војнополитичким задацима. На том путу упознао је многе истакнуте борце и руководиоце Народноослободилачке борбе и сарађивао са њима у многим акцијама, видео страдања народа и својих сабораца и другова – Мостараца, Херцеговаца и Босанаца, прошавши кроз најтеже непријатељске офанзиве.

Ни најтежи задаци у ратном вихору и након ослобођења земље нису могли да га одвоје од његове непресушне жеље за стицањем нових сазнања о плодовима науке и људског стваралаштва, а нарочито од љубави према лепој књижевности.

У позним годинама живота имао је несрећу да непосредно доживи вандалско разарање прелепог града на Миљацки и да слуша вести о бестијалном уништавању Мостара, града његове младости.

У 85-ој години живота, опхрван болешћу, али бистрог ума, још увек је веран идеалима своје младости.

У олујама које су се обрушавале на Мостар у протеклом столећу, највише је страдала младост нашег града, која се надахнуто борила и жртвовала за идеале правде, слободе и хуманости. Увек након победе човечности и добра над злом, Мостар је, захваљујући идеалима своје младости, поново знао да процвета.

Зато и данас, након нечувених злочина и разарања, у којима су недавно страдавали сви Мостарци, морамо да се напајамо светлим примерима који су наш град учинили центром културе, и примером успешног суживота и људске толеранције у нашој некадашњој, великој земљи.

То су били и идеали тројице предратних другова који, на фотографији, корачају жустро према Мусали, тражећи незаборав.

____________________

1 Ристо Вујичић, угледни књижар и антифашиста, страдао у усташким покољима у Мостару. Било је мишљења да би једна мостарска улица требала да носи његово име.

Претходна · Садржај · Наредна

Сафет Зец: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-11-05

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска