Мост - Индекс
Мост - Претплата
Здравко Михајловић: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 176-177 (87-88 - нова серија)

Година XXIX јули-август/српањ-коловоз 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Умјесто уводника – Иво Мијо Андрић
И Бог трећи пут помаже

Отворено писмо Ивану Ловреновићу – III

Уважени предсједниче Управног одбора Фондације за издаваштво,

Ово је моје треће јавно обраћање Вама као предсједнику Управног одбора Фондације за издаваштво Федерације Босне и Херцеговине. Надам се и посљедње!

Лично сам волио да се ова преписка завршила након првог писма, јер би то значило да поштујете суд јавности и колегијално мишљење. Међутим проблем је очито дубље нарави и нема пуно везе с питањем о којем је овдје ријеч. Заправо, ради се о структуралном поремећају књижевних и напосе људских вриједносних просудби о ауторима, дјелима и пројектима који се јављају на натјечај Фондације за издаваштво.

Не мислим да је добро то што више писаца и уредника часописа чији су захтјеви за додјелу средстава одбијени не реагира јавно на одлуке Управног одбора. Држим да би то Вас и Ваше сараднике учинило рационалнијим и одговорнијим код расподјеле, не малих, средстава намијењених за потицаје издаваштву у Федерацији БиХ. Али, ствар је процјене свакога хоће ли се замјерити Вама и члановима Одбора. Многи писци, разумљиво, калкулирају да би сачували какве-такве шансе за објављивање својих будућих дјела или књижевних урадака. Уредници такођер. Мени је до тога, очито, најмање стало и желим Вам поново указати на готово исте погрешке које, ево већ трећу годину, упорно понављате.

Очигледно је да те погрешке чините свјесно и с јасним намјерама да протежирањем појединих аутора и дјела покажете надмоћ над свима осталима, те да свој суд о квалитети понуђених рукописа и/или важности појединих часописа и других пројеката ставите изнад суда свих који не припадају кругу Ваших истомишљеника. При томе изгледа потпуно губите из вида чињеницу да дијелите туђе-државне новце, а не своје, ужегрупне или, не дај Боже, министрове. Зато се и догађа да добар дио државних новаца иде писцима и пројектима од којих б-х књижевност неће имати пуно користи. Осим, наравно, оних којима су ти новци додијељени. И, дакако, оних чији је интерес уграђен у такву расподјелу. Њима је потпуно свеједно што средства нису отишла на адресе људи, дјела и пројеката који су вриједнији и који ће, искрено се надам, кад-тад угледати свјетлост дана и тако обогатити нашу дисперзивну књижевну продукцију.

Нећу ни овај пут набрајати имена бројних аутора и пројеката који су одлуком Одбора евидентно оштећени. Цијеним да су они Вама једнако познати, као и они који су са списка добитника средстава требали бити изостављени. Издвојит ћу само часопис ”МОСТ” из Мостара, који већ трећу годину узастопно не добија ни једну марку из средстава Фондације Федерације БиХ.

Специјална награда часопису Мост

Специјална награда часопису Мост

Уистину ми, као члану редакције тога угледног часописа, није јасно којим се критеријима руководи Управни одбор када упорно одбија додијелити средства једином мјесечном часопису за образовање, науку и културу на подручју Федерације БиХ. Поштујем потребе свих часописа и књижевних гласила, али зар један ”МОСТ”, који годинама баштини и афирмира културне вриједности Босне и Херцеговине и који повезује наше људе на свим континентима, не заслужује новчану потпору федералне Фондације за издаваштво. Не вјерујем да постоји било какав разуман разлог због којег се избјегава помоћи часопис који је отворен свим ствараоцима с наших и ширих простора. Осим, наравно, оних који немају никакве везе с књижевним и напосе културним разлозима.

Изоставити часопис ”МОСТ” с листе добитника потицајних средстава у години када Мостар слави изградњу и отварање Новог Старог Моста, готово се може успоредити с дрскошћу без преседана. Такву преседан могу учинити само они којима није стало до ”МОСТА” као симбола спајања међу људима и који Мостар, или један његов дио, доживљавају као сувишну ставку у фондацијском прорачуну.

Морам на крају с индигнацијом казати, да и овогодишње резултате натјечаја Фондације за издаваштво Федерације БиХ сматрам тешком увредом не само за часопис ”МОСТ” и његова главног и одговорног уредника Алију Кебу, који свакога мјесеца готово ”проси” средства да би одржао континуитет редовног објављивања, већ и за све чланове редакције, сараднике и мостопљупце широм свијета. И о томе су, ако ни о чему другом, требали водити рачуна предсједник Управног одбора са сарадницима, а и сам министар, којему је савршено добро познато што ”МОСТ” значи за Мостар и цијелу Босну и Херцеговину. На њихову срамоту, све су то погазили као сухи смоквин лист, е да би доказали да они ведре и облаче федералним новцима намијењеним за потицање књижевног и иног стваралаштва. Нека им сам Бог просвијетли памет, јер он трећи пут помаже када све друго закаже. А они су ето били јачи и од те древне људске мудрости и неписане божје заповијести. И трећи пут су ”МОСТУ” рекли – НЕ!

Аферим велеуважени предсједниче Управног одбора Фондације за издаваштво!

Умјесто сталног уводника ”Слово уредниково”, објављујемо писмо Иве Мије Андрића које једнодушно потписују и остали чланови Редакције ”Моста”: Радмило Браца Андрић, Мухамед Елезовић, Градимир Гојер, Алија Кебо, Санела Куко, Предраг Матвејевић, Јусуф Никшић, Рапко Орман, Нусрет Омерика, Исмет Смајловић, Салко Шарић, Мухамед Шатор, Салих Трбоња-Севди, Елбиса Устамујић

Претходна · Садржај · Наредна

Екрем-Моца Диздар: Постиђени Хајрудин [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-10-19

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска