Мост - Индекс
Мост - Претплата
Екрем Ханџић: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Број 175 (86 - нова серија)

Година XXIX јуни/липањ 2004.

Latinica · Ћирилица · Transliteration

Претходна · Садржај · Наредна

Сенија Бајрамовић, Низоземска
Сехара

Поштована редакцијо,

пишем и хтјела бих неке своје приче и стихове да објавим. Обраћам Вам се са питањем да ли желите да објавите нешто од мог писања. Имам један текст о Херцеговини, родној груди мог оца. Ја се Херцеговине сјећам овако:

(Још 1942. бјежи мој отац испред четничког ножа са Ораховица у Сарајево. Као мухаџер, борави са родитељима, браћом и сестрама у Дому на Бјелавама. У соби само четири зида. Цимента хладна. Нејма се чиме покрити. Више гладан, него сит. Мати му умире од тифуса...

Рат био и прошао. Није се мој бабо никад у Херцеговину вратио. У Сарајеву почео изнова. Посао. Жена и дјеца. Кућа... И пензија. Рахатлук! Под старе да се ужива!

Али не да шејтан мира. Опет рат! Мој отац опет бјежи. Овај пут још даље од куће. Не само од куће, већ и од родне груде. И своје Херцеговине. Сунчане и камене. Своме сину у Холандију...

А тамо ти дају свега. Имаш и кров над главом и хљеба. И нико те не дира. Али је инсан ипак проклет! Нејма мира. Како дању, тако и ноћу... Саме мисли... Натоваре се као облаци на сунчано небо, па деру, деру...А мени тешко, јер знам гдје је мој отац, сваке ноћи, сваког дана... )

Хилмија Тиквеша: Мост на Хаџића лиману, 1997.

Хилмија Тиквеша: Мост на Хаџића лиману, 1997.

У каменој сехари кућа. Од сна. Камена. Каменим кључем, што сам га дубоко испод срца скрила још у доба мојих недозрелих киша, често је отварам. Незахрђала слика једног дјетињег албума још ми се понекад насмијеши.

Опасан каменом живот. У сламнатој авлији врелина. Мирис сијена, изнад главе, из разјапљеног отвора сјеника. Спарина милује разголићеност хаљинице. Иза решетака кукуруза обрана њива спава.

А доље пукло поље, оаза преживљавања у камену. Притисло је стијење, љубоморно на њену зелен. У устима ми још сласт купина што су мамиле уским путељком за село. У мрак, из стијења одзвања ехо звона предводника и виче глас с каменог прага:

„Хамидееее... Поћерааааај говедаааа...“

Уморне удове кријепи чабар млаћенице. Пећ мирисе на крух, ражови, црни... Још само врећа муха да се опуца о камени зид! Хлади се полахко камење испод једанаест снова поваљаних по поду. Завијање вукова негдје далеко, по стијењу, уноси немир кроз жицу на прозору и измами уздах везанима за јасле под подом. Како ли је коњу у каменој авлији? Сам.

Сехара у успомени… Али сан неко друго вријеме урезује крвавим ножем сјећање: смрвљене главе у стијењу, растргана тијела уклесана у камен. Жив живот скамењен. Окамењени погледи страха оставили трага у бијегу. Јама у Баћевици! Кад би могла да прича! На Ободу нејма скупа: пресахла и вода! Ораховице пусте... И стијење!

Кад би злочин учио од злочина! Крв од крви! Нож од ножа! Смрт од смрти! Поука би једне приче онда била: „Љуби ближњег свог!“

На камену само још змије! Не волим да их сањам, јер кажу имаш душмана. Отровале и купину. Сикћу... Гмижу... Не мирише кадуља, ни ива! Нећу више брати љековито биље!

Да им је главе стући! Згазити их као опушак! Вратити мирис Херцеговини. И сунце камену. Али нејма мотика. Ни опанака…

Претходна · Садржај · Наредна

Екрем Ханџић: Стари мост [Повећај]

Индекс · Нови број · Архива · Тражи · Инфо · Линкови
Редакција · Претплата · Контакт

Задња измјена: 2004-07-10

ISSN 0350-6517
Copyright © 1995-2008 Часопис Мост · Мостар · Босна и Херцеговина
Design by © 1998-2008 Харис Туцаковић · Шведска