Home · Arhiva · Novi broj · Traži/Search · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt


Broj 144 (55 - nova serija)

Godina XXVI novembar/studeni 2001.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Anita Zovko
MOSTARSKI LIKOVNI KRUG U SPLITU
Izložba mostarskih likovnih umjetnika u splitskoj palači Milesi


Devet mostarskih likovnih stvaratelja, 7 slikara i 2 kipara, predstavila je svoje radove u utorak na otvorenoj izložbi u splitskoj palači Milesi. Bilo je to prvo poslijeratno predstavljanje mostarskih umjetnika u prijateljskome Splitu. Posljednji mostarski likovnjaci u tom su gradu 1991. godine organizirali aukciju sliku kao pomoć obrani Dubrovnika.


Krešimir Ledić: Diptih bez naziva, 2000.
Krešimir Ledić: Diptih bez naziva, 2000.


VEZA MOSTAR - SPLIT

Upravo, ta prijateljska veza Mostara i Splita bila je povodom za organiziranje izložbe upriličene na poticaj grada Mostara i splitskoga Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Devetorica umjetnika, Krešimir Ledić, Vlado Puljić, Florijan Mićković, Nikola Njirić, Zlatko Melcher, Mladen Soldo, Salko Pezo, Mirsad Begović i Jusuf Jusa Nikšić, poklonicima likovne umjetnosti predstavili su se uljima na platnu, kombiniranim tehnikama, akrilicima, te radovima u kamenu, bronci i drvetu. Za naše oko posebno su bili zapaženi radovi Vladimira Puljića, koji je u dosadašnjem radu priredio tridesetak izložbi u zemlji i inozemstvu i sudjelovao je na više od sto skupnih izložbi. Puljić je izložio četiri rada rađena tehnikom ulja na platnu. Između ostalih, zanimljivi su bili i radovi kombinirane tehnike na platnu slikara Zlatka Melchera, čije su izložbe zapažene, kako u zemlji, tako i u inozemstvu.


Nikola Njirić: Ptica I, kamen, 2000.
Nikola Njirić: Ptica I, kamen, 2000.

Nikola Njirić: Ptica II, kamen, 2000.
Nikola Njirić: Ptica II, kamen, 2000.


PRIJATELJI MOSTARA

"Neobično nam je drago što su mostarski umjetnici ponovno u Splitu. Za nas je to doživljaj tim više što smo mi prijatelji Mostara", kazao je Ivo Petrović, voditelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Dodao je kako je Mostar mediteranski grad, te kako su umjetnici mediteranskim bojama dali svoj pečat slikama. I sami autori izloženih radova nisu krili zadovoljstvo. Nadaju se kako će ovakvih zbivanja biti i u buduće, te tako i na umjetničkoj razini još jače vezivati Mostar s prijateljskim gradovima, ali i predstaviti visoku razinu mostarskih likovnosti.


Mirsad Begović: Pravednici - instalacija, kamen i olovo
Mirsad Begović: Pravednici - instalacija, kamen i olovo


Na otvaranju izložbe bio je i mostarski gradonačelnik Neven Tomić, i pri tomu je istaknuo kako je nakana slične izložbe organizirati dva puta godišnje u svim prijateljskim gradovima u Europi, ali i svijetu. Podsjećajući na dugogodišnje prijateljstvo Splita i Mostara, splitski gradonačelnik Ivica Škarić kazao je kako će se i osobno založiti za još jaču povezanost i suradnju dvaju gradova. Izložbi su glazbeno prinijeli članovi Gudačkog kvinteta Mostar.

("Dnevni list")


Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Krešimir Ledić: Diptih bez naziva

Home · Arhiva · Novi broj · Traži/Search · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2001 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 14-05-2004

Design by © 1998-2001 HarisTucakovic, Sweden