Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt


Broj 140-141 (51-52 - nova serija)

Godina XXVI juli-avgust/srpanj-kolovoz 2001.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Ljubica Jelisavac
KAD ZAIGRAJU KROVOVI


Likovni umetnik Dragan Kunić ulepšao Skadarliju gravirom drevnog Beograda. Odužuje se Skadarliji, uličici koja ga podseća na njegov Kujundžiluk.

U Skadarliji, krcatoj svetom, ovog leta ipak ima novina, mada ona uvek zaslužuje i više. U restoranu, pivnici "Velika Skadarlija", Dragan Kunić je izveo zidnu "graviru" drevnog Beograda, na toplom crvenkastom fonu, i izložio nekoliko ulja, pokraj grafika Bogdana Kršića. To je već drugi trajni Kunićev pečat u Skadarliji, u kojoj je prethodno, u BIP-ovom centru, naslikao mural. Tako se ovaj umetnik, rodom iz Posušja, kod Mostara, odužuje Skadarliji, uličici koja ga podseća na njegov Kujundžiluk, i koja ga je prihvatila onda kada mu je bilo najteže.

Kunić se profesionalno bavi slikarstvom već deset godina. Njegov raniji period života vezuje se za Mostar, studije prava, igranke...

"Svirao sam gitaru u bendu 'Februarski behari' sa Željkom Samardžićem, pratio Davorina Popovića i Zdravka Čolića, komponovao oko stotinu pesama...", evocira te dane Kunić, i dodaje: "Nažalost, demo snimci su ostali u Mostaru, a u kolima kojima smo prebegli zatekle su se samo neke trake, danas olinjale od silnog slušanja."

"Ozbiljna" pravnička služba nije mogla da zadovolji umetničku dušu. Rođen u znaku ovna, Kunić ne samo da ima višak energije, nego je i u stanju da je preusmeri.


Dragan Kunić: Lokve, ulje na platnu, 1997.

Dragan Kunić: Lokve, ulje na platnu, 1997.

Za kičicu i boje zainteresovao ga je šabački slikar Mihajlo Gligorić, dok su bili na odsluženju vojnog roka, mada je još kao mali za to pokazivao sklonosti. Lutajući muzejima i kopirajući stare majstore, prošao je kroz obaveznu fazu realizma. Od umetnika ceni Konjovića, Milosavljevića, koji je takođe bio pravnik, foviste, Matisa, Pikasa.

Kada je sa porodicom i papagajem napustio Mostar, u Bavaništu mu je Vasa Dolovački dao kist i boje. U Beograd je stigao rešen da uspe, i to baš kao slikar. Vezan za Mostar, slika živopisne fasade, čuveni Most, brojne krovove, verovatno "nesvesno, zbog gubitka ognjišta", kako sam naslućuje. U međuvremenu, izlaže i veruje u sebe, a ne u lažnu skromnost. Život ga uči realnosti, pa kaže: "Mislim da nisam jednostavak čovek, ali ne znači ni da sam otkrio Ameriku!" Po pitanju zamki tržišta, odgovara: "Pravnik sam i znam da vodim računa o sebi.!" Slikarstvo mu donosi slobodu, a poznavanje harmonije pomaže mu da kontroliše intuiciju i iracionalni duh. "Slikarstvo je", smatra Kunić, "jedna vrsta improvizacije, kao što je i muzika." Provokativan ritam njegovih slika čini da pred očima zaigraju nahereni, izmešteni kućerci ili plamenovi žita, prenoseći snagu umetnikove emocije na posmatrača.

Blesku svetlosti hercegovačkih prizora, Kunić pridružuje sada i nešto drugačije motive, inspirišući se starim skadarlijskim crtežima. No, bez obzira na to šta slika, ispoljava ekspresionistički naboj, insistirajući na boji. Tako se nižu sočni ali i tajnoviti, dramatični i setni "Zapisi" o ushićenju i patnji, bolu i trpnji, kriku i tišini, usudu tla i dodiru nebesa. Svaki delić sećanja i snova, prema Kuniću, zaslužuje "prevod" na likovni jezik, koji u ovom slučaju, srećom, nailazi na razumevanje kako u neformalnim prostorima, tako i u galerijama i na aukcijama.

A upravo tu negde, u kamenu i puteljcima, u sačuvanom duhu mesta, koja asociraju na Dučića, Šantića, Jakšića... u zamršenoj prirodi i uskovitlanom nebu, koje je, u stvarnosti, nekada mnogo obećavalo mladom čoveku, ispisan je dnevnik umetnikovog burnog života.


Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Dragan Kunić: Selo, ulje na platnu, 1996.

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2001 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 14-05-2004

Design by © 1998-2001 HarisTucakovic, Sweden
oo