o


Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt


Broj 131 (42 - nova serija)

Godina XXVI oktobar/listopad 2000.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Mehmed Selman
POSVETA FERHADIJI DŽAMIJI

Rijaset Islamske zajednice u BiH proglasio je 7. maj za Dan džamija. Postojali su brojni razlozi da se zvanično ustanovi ovaj dan, a želja je bila da se time u srce i mozak svakoga Bošnjaka usadi sav ponos i sva tragika koji prate lijepe džamije koje su kao dijamant prosute širom BiH.

Direktan povod da se upravo 7. maj odredi kao dan džamija, bilo je rušenje banjalučke Ferhadije, koje je izvršeno 7. maja 1993. godine.

Dan džamija je ipak neuporedivo više od podsjećanja na ovaj sramni čin, čiju sramotu samo Banja Luka može saprati sa svog obraza. Ovo je dan za podsjećanje na više od hiljadu uništenih ili oštećenih džamija širom BiH. To treba da bude pokazatelj svijetu kakav je ko na Balkanu.

Ferhadija

HISTORIJSKI PODACI
Ferhad-paša, namjesnik i graditelj


Veliko razdoblje u izgradnji Banja Luke otvorio je Ferhad-paša Sokolović, rođak najslavnijeg Bošnjaka, velikog vezira Osmanskog carstva Mehmed-paše Sokolovića, posljednji bosanski sandžak-beg (1579-1580) i prvi bosanski begler-beg (1580-1588). On je utemeljio dio Banja Luke koji se danas naziva Donji Šeher. Ferhad paša je 22.09.1525. godine pobijedio vojsku habsburškog generala Herberta Auspergera u bici na rijeci Radonji. Ferhad-paša je zarobio njegovog sina Vuka Engelberta i ponudio da ga oslobodi uz otkup.

Engelbertova majka je za otkup platila 30.000 dukata, a od novca koji je primio Ferhad-paša je poduzeo veliki graditeljski poduhvat.

Izgradio je džamiju, koja je po njemu nazvana Ferhadija, do nje mekteb, sahat kulu, šadrvan i vodovod. Postavljena je i kaldrma od stare Banja Luke do potoka Crkvine, preko kojeg je sagrađen i kameni most. Preko rijeke Vrbasa je sagrađen drveni most nedaleko od današnjeg gradskog mosta.

O otkupu Auspergera i sposobnosti Ferhad-paše govori i jedna narodna pjesma iz koje su i sljedeći stihovi:


Govori joj paša gospodine:
Bujrum tebi Ošpergana majko,
Namisti mi veliku kaldrmu,
Od tekije do Novoselije,
Po šeheru hamama izvodi,
Namisti mi veliku džamiju,
Kao što je tvoja Ruška crkva,
Sahat-kulu napravi mi,
Kao što je zvonik tvoje crkve,
I još uz tz tri tovara blaga,
I tri litra bijela bisera,
Pustiću ti Opšergana sina.

(A. Hangi, iz Školskog vjesnika X, 1903. god)

Ferhad-paša je umro u Budimu gdje je 1588. god. bio postavljen za namjesnika. Tamo ga je ubio njegov rob, a tijelo mu je preneseno u Banja Luku da bi ga prema njegovoj želji, sahranili kraj njegove džamije.

Poslije smrti Ferhad-paše za nepunih 50 godina izgrađeno je 8 džamija i mahala.

NAPOMENA: Četnici su 7. maja 1993. godine minirali Ferhadiju i Arnaudiju, dva najznačajnija kulturna spomenika Banja Luke i simbole bošnjačkog identiteta. Obje su gotovo sravnjene sa zemljom.

Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Edo Huskovic - Jesen u Rotimlji

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2001 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 14-05-2004

Design by © 1998-2001 HarisTucakovic, Sweden
oo