o


Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt


Broj 131 (42 - nova serija)

Godina XXVI oktobar/listopad 2000.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Slovo urednikovo - Alija Kebo
DOBAR ČOVJEK I TANAK MUSLIMAN


Ovo je Slovo trebalo da tretira posve drugu temu, ni političku, ni kulturnu, nego, onako, između. Ali... nedavno, prilikom otvaranja Saudijskog kulturnog centra u Mostaru, jedan stari znanac i drug kojeg nisam sretao poodavno, reče mi: da sam divan čovjek, pravi urednik, ali - tanak musliman! Još dodade da me više ne cijeni niti obožava, kao otprije.

Na trenutak, skamenih se kad mi ovo reče. Ali me jaran nije izbacio iz takta. Jok, ni mrve. Pomislih: da mu uzvratim na isti način - da je on dobar, podebeo musliman, a rđav čovjek - ne dolazi u obzir. Mora se to polahkice, obazrivo, kao da se na kakvoj izmišljenoj spravi vagaju riječi i proba njihova nosivost.

- Hajmo mi na kahvu u
Mimozu,  pa ćemo tamo o svemu...

Ne htjede. U žurbi je, veli, i samo mi pruži papirić gdje, krasnopisom na računskoj teci doslovce piše:
Pozivam svoje (stare i nove) prijatelje i komšije, kao i predstavnike MZ i dr. da dođu na moju skromnu svečanost povodom obilježavanja 7. godišnjice mog izbjeglištva i beskućništva. Dođite da svojim prisustvom uveličate ovaj moj tužni ali značajni jubilej!

- Ako ne dođeš, žestoko ću se naljutiti...

Bijah zbunjen. Šta se dešava s mojim starim kolegom! Svakako da je minuli rat ostavio traga u njegovoj duši i ponašanju. Na ovako neobičan način dići glas protiv nemoći međunarodne zajednice i domaćih izdajnika da se građanin Z. B. vrati u svoj prijeratni trosobni stan na desnoj obali, njegovo je ljudsko pravo, kao i pravo na tugu i radost, glad i žed, bol i patnju.

Zbog drugih, prečih obaveza nisam se odazvao pozivu. Zažalih... I pokajah se što prognaniku - slavljeniku pred Saudijskim kulturnim centrom barem ne rekoh da sam i sam beskućnik, te da cijelog života bijah teist i ateist pomalo, antiteist nimalo... Helem, izgubih još jednog prijatelja, Mostarca.

Most na Buni


Pa čitavu jednu bogovetnu noć pošto mi je pobrkao koncept ovog Slova, sa starim sam znancem vodio
dvoboj”, kao moj lapis s praznim papirom...

Alahu moj, koga sve nisam volio, (i danas volim) u ovom gradu i u ovoj Hercegovini, a sada ne znam da li, zbiljski, i ko voli mene.


Između ostalih, volio sam jednog boema Hamu Ajkića i jednu poetesu Mirelu na Luci; jednog plemenitog obućara Husu Kukricu na Carini; jednog Zifu harmonikaša iz Cernice; jednu slikarku Tamaru s Korza; jednu Maricu i Snežanu Stević s Mejdana; jednog Cocu i ribarsko društvo iz Mahale; jednog Iću Šunjića i Bana Ćorića s Rudnika; jednog rudara Jagoša Muratovića iz Brankovca; jednog Širaza, Salema Batlaka i Jusu Dizdarevića s Balinovca; jednog Juru Tutu iz Hamzinog Cima, jednog gostioničara Marka s vrela Radobolje; jednog fotografa Mahu iz Jasenice; jednu porodicu Karadeglija iz Ortiješa; jednu obitelj Lasić s Bakšima... onda, volio sam toliko zidara i bravara, trgovaca i putara; inženjera, ljekara i slikara, pa učiteljica i starih profesorica, čistačica, pjevačica i konobarica...

Zatim, kad se samo sjetim i prisjetim, volio sam jednog Avdicu i Seju Balalića, Ranka Skočajića, Sulu Handžara i hodžu Drljevića iz Blagaja; jednog Salku Badžaka i Niku Blaževića s Bune; jednog lovočuvara Abazu sa Zijemalja; jednog Ibru Lalića iz Drežnice; jednog Fiku Hodžića i Milu Primorca iz Potoka; jednog Ibru Ćorića
Frku i Omera Špagu iz Podveležja; jednog Hasana, Mutu, Vasu i Radojku iz Počitelja; jednog Salku Trbonju i Muju Đonku iz Bivolja Polja; jednog Novu Marića i Fatimu Ćupina iz Nevesinja; jednog Emira Kazazića iz Gacka; jednog Adema i Janka iz Bileće; jednog Cicu, Mehu, Radu i Envera Šarića iz Trebinja; jednog Miketića, jednog Emira i Zećira iz Stoca; jednog Momčila Bekana i Ziju Bostandžića iz Čapljine; jednog Antu Bazinu i Krešić Iliju iz Gruda; jednu Miladu, jednog Josipa Ereša i Milu Bradvicu iz Ljubuškog; jednog Kapetanović dr. Rizu iz Vitine; jednog Srećka Žulja i Jerku Senjaka iz Posušja; jednog Ljiljanka Naletilića, jednog horovođu Mirka, jednog fra Jozu i fra Vendelina Karačića sa Širokog Brijega; jednu ugostiteljku Janju, njenu obitelj, jednu Jagodu i Mladena Sulića i jednog Đuru Jovanovića iz Čitluka; jednog Mehu Rizvanovića, Edhema Badžaka i Stipu Galića iz Konjica; jednu Krešimiru, jednog Ikasa, Grgu, jednog Karajicu, Mehu Dubljevića i jednog Božu Dubljevića i kompletno KUD Mladost iz Pologa... i još njih mali milion, volio i još uvijek volim.

Allahu moj, koga sve nisam volio u ovom gradu i u ovoj Hercegovini. Kakve fajde, kad sad ne znam da li zbiljski iko voli mene.

A šta bi i očekivao ovaj zapisivač, inače hodžinski sin, pa još tanak musliman, tobe ja-rabi!


Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Edo Huskovic - Jesen u Rotimlji

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2001 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 14-05-2004

Design by © 1998-2001 HarisTucakovic, Sweden
oo