o
Mostujte sa nama
Arhiva
Iz monografije - Indijske minijature, lokalne skole

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 130 (41 - nova serija)

Godina XXVI septembar/rujan 2000.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Slovo urednikovo - Alija Kebo
LJUBAV BOJE ALUMINIJA

Čini se da nikad niko nije napisao bolju, i ljepšu, ljubavnu priču od one koju su doživjeli ovaj grad i autor ovog slova. Samo, ta ljubav sada hlapi, obostrano.

   ...Ali, nigdje traga i glasa
   Od grada koji je nestao
   U svojoj gluhosti i nijemosti
   Svak se sobom zabavio

Grad koji je nestao,
Na novoj je adresi
Za staru, i ne pitaj
Proglasiće te ludim...


Ovi se stihovi stalno vrzmaju po glavi, ali ima i drugih stihova koji kazuju da još uvijek nije sve izgubljeno, da ima nade za ovu napaćenu i nekad srećnu ljubav.

U mnoštvu pisama koja iz zemlje i inostranstva stižu Redakciji ”Mosta, tu zehru nade nalazimo i u pošiljci iz Podgorice - od dr. Vesne Oborina, Mostarke koja je do 1992. godine živjela i radila u rodnom gradu dajući mu dio sebe.


U svojoj knjizi Requiem, u pjesmi Mome gradu Vesna pjeva:

Imao si zelene oči - iskopaše Ti ih; Imao si bijele ruke - polomiše Ti ih; Imao si veliko srce - iščupaše Ti ga; Imao si divnu dušu - sačuvasmo Ti je...

Ima u toj zbirci još dosta toplih i nadahnutih zavičajnih stihova kojima primarijus dr. Vesna Oborina, spec. opšte medicine želi da kaže da je jedinstveni Mostar naša sudbina. Kao što bi i raspad Bosne i Hercegovine bila sudbina svih nas. Jer, tamo gdje nema Bosne i Hercegovine događaju se Drvar, Potočani, Stolac, Čapljina, Janja, Doboj...

Ovo nije nikakvo davanje lekcije iz samoodržanja svijesti o Mostaru i o Bosni i Hercegovini, već puho podsjećanje na vrzino kolo od sudbine i sreće u koje smo svi upleteni, a koje nam je drugi već poodavno nacrtao.

Ljubav i nada, strepnja i beznađe, sve je to kod nas udvojeno i smućkano... Kad sve proguta vatra - piše Vesna Oborina - kad sve ovije gusti dim - mi nismo beskućnici; dom je tamo gdje ima ljubavi.


A, za divno čudo, ima još ljubavi:

- Ako je izgorjela kuća, neće zemlja izgorjeti, ja ću ovdje ostati, makar na goloj ledini - kaže povratnica u Janju.

Na jedno današnje (i pomalo davnašnje) pitanje i sada važi davnašnji odgouor: Svaki uspjeh u životu, nada i sreća, prvo počinju iznutra, od nas samih. Da bi svijet bio bolji, svi treba da zračimo dobrotu. Lijepo je kad ljudi jedni druge razumiju, kada se druže i susreću. Razgovori i prijateljstva liječe sve rane, oni su dobra zaštita za naše lomljive i osjećajne duše. Takvi susreti i viđenja, kojih smo se ovog ljeta nagledali na mostarskim ulicama sadrže jaku volju za zbližavanjem i neuništivi duh težnje za dobrosusjedstvom i tolerancijom, ma koliko bili ranjavani i izmučeni minulim ratom i životom.
Berba grozdja

Tako u ovaj, po mostarski narod težak zeman, svaka lijepa vijest ozari i ohrabri čovjeka.
Takvu nam je vijest saopštila i Z. B. kojoj je nedavno, dok je prikupljala papire za povratak u svoj stan na desnoj obali pozlilo na sred Rondoa. Ova 63 godišnja žena je došla svijesti tek u jednom kafiću gdje su je uvela dvojica nepoznatih mladića, da je limunadom i kahvom vrate u život. Potom je ove dobre i plemenite ljude žena zamolila da joj pozovu hitnu pomoć, ili taxi.


Ne, teta, mi ćemo te kolima odvesti gdje želiš!...
Tako je i bilo. Nakon ukazane prve pomoći i izvršenih pretraga, dvojica momaka su Z. B. odvezli u njeno privremeno boravište, kraj Fabrike duhana.

Dok ovo pišemo, ne znamo da li je starica saznala njihova imena, ali kada bi se savremena politika ovdje kreirala po umu i naumu ovih, i ovakvih mladića, onda ne bi ni bilo odgađanja već ugovorenih koncerata i utakmica, niti incidenata koji nam pritišću grudi do bezdaha i glavu do bezumlja.

Politiku opstruiraju neki drugi, izanđali klinci...

Tako su se i Mostarci, koliko nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, kao i šetnje gospode Tuđmana, Izetbegovića, Kinkela, Košnika, Silajdžića pješačkim visećim mostom u Starom gradu (23. jula 1994.g.), toliko i poslije nedavnog dolaska visoke delegacije R. Hrvatske, s premijerom Ivicom Račanom na čelu, ponadali da će niz Neretvu puhnuti povoljniji vjetrovi.

Po starom lijepom običaju, grad je priredio toplu dobrodošlicu uvaženom Ivici Račanu koji je u prisnim kontaktima sa svojim domaćinima, uz ostalo, obznanio odluku da će i Hrvatska (blago nama!) učestvovati u obnovi Starog mosta. Sve bi bilo na visokom niuou da ova posjeta nije završena svečanim ručkom, i to u Aluminijskom kombinatu čiji radnici i inženjeri (koji su stvarali ovaj industrijski kolos) uzalud nastoje da se vrate na posao.

Tamo im ne da svemoćni direktor Mišo Brajković koji je svojevremeno izjavio da Bosna i Hercegovina i Federacija (što će reći Bošnjaci i Srbi!) nema šta da traže u kombinatu u Baćevićima u kojem je izvršena etnička privatizacija.


I tako, dok ljetni, politički i drugi vjetrovi lahore s planina i morskih obala, a zbog učestalih ovakvih izjava i događanja, polahko se hladi i splašnjava ona strasna i gotovo mitska ljubav između ovog grada i ovog zapisivača.

U takvom ambijentu, radnici- bijednici Aluminija (kao i Sokola) koji, još od novembra 1998. godine pišu peticije i obijaju pragove svih nadležnih domaćih i međunarodnih ustanova i asocijacija, ovih dana će se svojim zahtjevom obratiti i Sudu za ljudska prava u Sarajevu, kao najvišoj instanci, da pokušaju na toj adresi da vrate svoj oteti hljeb.

A crnohumorna i katastrofična predviđanja o njihovoj sudbini, kao da kulminaciju imaju u izjavi jednog veterana
aluminijaša koji veli da se ne bi puno iznenadio kada bi ovi naši političari”, ovakvi kakvi jesu, popustljivci i naivci merhametli srca - prilikom otvaranja Starog mosta - pozvali Mišu Brajkovića da održi prigodnu besjedu, a Slobodana Praljka koji je počinio najveći urbicid i kulturocid na prostorima ex Jugoslavije (a koji danas slobodno špancira po Mostaru i Sarajevu) - da presiječe vrpcu!

Neuzubillah!

Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Iz monografije - Indijske minijature, lokalne skole

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2001 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 14-05-2004

Design by © 1998-2001 HarisTucakovic, Sweden
oo