o
Mostujte sa nama
Arhiva
Frida Kahlo - Autoprtret s majmunom

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 128-129 (39-40 - nova serija)

Godina XXVI juli-avgust/srpanj-kolovoz 2000.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Mustafa Smajlović
LEGENDA O VIDRINOM JEZERU


Kad najžešćom ljutinom zagorči mliječ travke čemerike (od prvog roja divljih pčela pa do prvog rumenila ruja!), Čemersko polje ostaje bez Vidrinog jezera. Modro
gorsko oko ispiju, naiskap, žedno nebo i još žednija zemlja.

Nestankom vode u suhoj duplji čemerske ravnice zabijeli se kamen. Taj ogromni kamen je otkinuti vrh stijene koju je neko, odnekad, nazvao Sokolova glava. Po tom kamenu koji je dole, u dnu polja, i onoj stijeni koja podupire nebo, vidno je da je stijena nekim čudom ostala bez glave. Kako oblik onog kamena na suhom neodoljivo podsjeća na odrubljenu glavu sokola (s očima i kljunom!) dade se lahko zaključiti otkud takvo ime stijeni koja, obezglavljena, poput ljutog ranjenika ječi gore pod nebom. Da se može, kao što se ne može, vratiti kamen na svoje mjesto, uz svu drugu blisku spoznaju, stiče se dojam kako bi stijena ponovo zakliktala sokolovim glasom. Ovako, bezglava, ječi u svom sljepilu i nemoći da vrati ono najdragocjenije što je izgubila - glavu!

Tu, gdje se tajna i stvarnost zagonetno prepliću i nadovezuju, pronalazimo ovu našu priču.

Može li biti da je tako bilo?

Tonci Kulic - Brodolom

Dok je gledao svojim očima, slijepi stogodišnjak Faiz Bajo, vidio je ovo, ovako: s vrha Stijene put Vidrinog jezera slijetao je Sokol. Čim bi vrhovima kandži dodirnuo onaj kamen što je virio iz vode, pretvarao se u Mladića. Sokolova krila još se ne bi sasma preobrazila u muške ruke, a tamo bi, s obale, zaplivala Vidra...

Od novog prizora zastajao je dah.

...Do onog bijelog kamena, na kome je čekao Mladić, Vidra je bila i ptica i riba. To prekrasno Božije stvorenje, čistog i sjajnog krzna i još sjajnijih očiju, izvodilo je nesvakidašnji ples u modrom oku jezera. Gracioznost pokreta letača i plivača uz magični zvuk vode potrajaće nekoliko sekundi, dovoljno da zamagle oči od uzbuđenja, a onda će se dogoditi ono što će primorati Baju da protrlja zjenice kako bi što jasnije, do najsitnijih detalja, sagledao igru do kraja. U čudesnim piruetama, u vodi i u zraku, Vidra će otplesati svoj veličanstveni ples, a potom će iznenadni, snažni bljesak za trenutak zaslijepiti onoga, koji je otvorenih usta, bez daha, doživio ljepotu od koje je mogao umrijeti: u prvom dodiru s Mladićem Vidra se pretvorila u djevojku!

Takvu ljepotu žene nikada prije nisu vidjele Bajine oči.

Kazaće:
Ljepotica je za trenutak zastala, potom se na vrhovima nožnih prstiju okrenula poput balerine, a onda se njeno, kao bršljan omotala oko muškarca... Trepnuh: jednim trzajem glave, duge djevojačke kose se raskriliše i pokriše naga tijela!

Ta veličanstvena ljubav na kamenu, kazaće Bajo, i nije bila za gledanje.

Godine će učiniti svoje. Bajo će izgubiti vid. Slike će preseliti u sjećanje, u boje koje blijede. Jedino prizor u Vidrinom jezeru nije izgubio ništa od sjaja i ljepote...

Ta ljepota je još jedino svjetlo u meni! - kazaće starac koji drugačije od drugih doživljava legendu o Vidrinom jezeru.

A legenda kazuje ovo, ovako: u davno i daleko vrijeme, kada su na ovim prostorima vladali vladari ko zna kojeg carstva, rodila se ljubav između ovdašnje djevojke i mladića bojovnika koji je stigao odnekad i odnekud sa ko zna kakvom bojnom. Kao što obično biva, kada su velike ljubavi, i ova neće sretno završiti. Sreća će posustati pred nesrećom. U ovoj vezi lijepe domorotkinje i naočitog bojovnika lavovske krvi, presudiće volja mladićevih narednika. Zabraniće mu da se viđa
s onom koja svojom vrelom krvlju može zatrovati krv ljutog ratnika!

Djevojku će zatočiti u kamenu tamnicu, bez vrata i prozora, a bojovnika će poslati na najubojitija bojišta. Kako je mladićeva krv već bila zatrovana ljepotom kakve u carstvu nema, on će prvom prilikom uteći s bojišnice. Uhvatiće ga pred tamnicom u kojoj je njegova ljubav tamnovala i presudiće mu tako što će mu mačem odrubiti glavu.

Istog dana odzidaće tamnicu i djevojci će uručiti odrubljenu glavu voljenoga.

Legenda dalje kazuje kako je djevojka, s glavom mladića ispuzala napolje i noću se ispela na najvišu stijenu. Umorna od bola i tuga usniće ovakav san: duša voljenoga je prhnula nebu pod oblake, a onda je vidjela Sokola kako kruži i klikće. Taj kliktaj će je probuditi... Protrljala je oči imala šta vidjeti.

Vrh nje stajala je okamenjena Sokolova glava.

Kako pored nje nije bilo mladićeve glave, bila je više nego sigurna da je sve tako što očima svojim vidi: njen najdraži je kamen koji klikče i puca!

Ti kamen, a ja voda! - kriknuće od bola djevojka s pogledom na modro gorsko oko u Čemerskom polju. Do tamo vile će je ponijeti.

Za njom će se zakotrljati i onaj komad stijene.

Legenda kaže: u hladnu vodu je zaronila djevojka, a iz vode je izronila Vidra.

Kad se vode povuku niko ne zna gdje se Ona skriva.

Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Niaz Omerovic - Hommage majci Bosnjakinji

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2001 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 14-05-2004

Design by © 1998-2001
HarisTucakovic, Sweden
oo