o
Mostujte sa nama
Arhiva
Bobo Samardzic - Mostar pod snijegom

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Broj 124 (35 - nova serija)

Godina XXVI mart/ožujak 2000.
Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Ranka Mutevelić
ZLATNE RUKE MOSTARSKIH ŽENA

... zidni ukras, vaze, pepeljare, sviječnjaci, okviri za slike, te raznoliko posuđe, predstavljaju cijeli jedan pregled rada polaznika Keramičke radionice. Ovi keramički predmeti odišu ručnom izradom, pri čemu sve tehničke nepreciznosti postaju dekorativni elementi.

Oblici i forme su raznoliki, variraju od onih pomalo rustičnih i prekolorisanih, pa sve do čistih oblika i formi bliskih savremenom dizajnu. Osim jednostavnih oblika, polaznici ove radionice trudili su se da urade i nešto zahtijevnije i više nego što im pružaju trenutne sposobnosti, što je sasvim dovoljno da uz kontinuiran i strpljiv rad jednog dana postanu keramičari. Kao dekorativni element pojaujuje se i ornamentika sačinjena od listova i grančica, ponekad utisnuta, a ponekad izgravirana na predmetima.

Interesantni su i bojeni efekti nastali prilikom izučavanja glaziranja predmeta. Bojeni u nijansama koje variraju od prirodne zemljane boje do ljubičaste, plave, zelene i crne, izloženi keramički predmeti su jednostavni ali interesantni, topli, prirodni, harmonični...

Jasmina Krpo, dizajner

Keramika Ranke Mutevelic

Dugo vremena u Mostaru se niko trajno ne bavi keramikom, iako ovdje postoji tradicija koja seže duboko u prošlost... Na lokalitetu iznad Vrela rijeke Bune u Blagaju, akademik Alojz Benac otkrio je vrijedne keramičke predmete iz neolita, stare više od pet hiljada godina.

Ova izložba polaznica početnog seminara Keramičke radionice predstavlja rezultat višemjesečne kolektivne edukacije - žena iz cijelog Mostara.

Zamisao i ostvarenje projekta Keramička radionica realizovan je zahvaljujući finansijskoj potpori Evropske unije i UNHCR-a, uz pomoć organizacije Malteser Hilfdienst, a u okviru projekta Inicijativa žena BiH. Projekat je implementiran preko Udruženja ”Žene Mostara” Mostar. Cilj projekta Keramičke radionice je da pruži osnovna znanja o oblikovanju i kolorisanju gline, kako bi se polaznice osposobile da prave ukrasne i suvenirske keramičke predmete i njihovom prodajom obezbijede dio novca koji im je potreban za život. Daljnjim osposobljavanjem i praksom polaznice će postepeno ulaziti u tajne proizvodnje unikatne, odnosno umjetničke keramike.

Ranka Mutevelić, voditelj Keramičke radionice

Žene polaznice prvog seminara Keramičke radionice:

Hamida Abaza, Amra Balić, Mirjana Bubaš, Ivona Cvitković, Selma Čučak, Rahima Ćorić, Indira Demirović, Jadranka Dragoje, Dženana Grebović, Vera Gubeljić, Sabira Habibović, Ismeta Hadžiomerović, Zuhra Kekić, Majla Maksumić, Senada Rahimić, Milenka Trifković, Dragana Vlašić, Duda Žugor.

Prethodna · Sadržaj · Slijedeća

Halil Tikvesa - Asamblaz

Home · Info · Arhiva ·
Novi broj · Traži · Linkovi
Redakcija · Pretplata · Kontakt

Časopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobođen je plaćanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright © 1995-2000 Časopis Most · Mostar · Bosna i Hercegovina
Sadržaj obnovljen: 14-05-2004

Design by © 1998-2000
HarisTucakovic, Sweden
oo