o
Mostujte sa nama
Arhiva
Tihomir Stajcic Cuco - Nokturno

Home Info Arhiva
Novi broj Trazi Linkovi
Redakcija Pretplata Kontakt

Broj 119 (30 - nova serija)

Godina XXV oktobar/listopad 1999.
Prethodna Sadrzaj Slijedeca

Pero Zubac
NESIMU, OPET IZ DUSE

Sta je ostalo od naseg krhkog i sipkog sna, sta se urezalo u pamcenje, sta je nestalo u vremenu? Slike i skulpture Nesima Tahirovica, prijatelja mog, rasejane po velikim svetskim galerijama, ostavljene da opismenjavaju znatizeljnike i tumace kosmickih tajni, pesme zapisivane kao molitve, zlatni prah prolaznosti.

Nesimov stit nad radnim stolom Miroslava Antica, Nesimova Kicena nevjesta nad mojom nesanicom, sve ove godine koje su se, uzaludno, trudile da nas razdvoje.

Sta bi sa gradovima koje smo voleli, u kojima smo svanjivali zaneseni njihovom lepotom, sta bi sa ljudima koji su gradove cinili, sta bi sa decenijom nase umorne, i da li bezuspesne, nakane da istrajemo u traganju za lepotom i tumacenjem kosmickog bratstva.

Nesim Tahirovic - Tuga za voljenim

To reci ne umeju da kazu. Reci su nemocne da nas odbrane od straha, od besmisla, od rasula, od teskog i opojnog mirisa bezizlaza. Ne moze ni slika, ni pesma, ni porozno tkanje duse, da objasni sudnjem sudiji sa daleke zvezde u beskraju, sta to bi?

I gde je most, koji ozivljava u snohvaticama Nesima Tahirovica, na koji se sve ove godine umorna moja misao oslanjala. I gde je nevinost i igravost reke u most zaljubljene? Otekla? Promakla? Nestala?

Umeo je Nesim sve ove godine da ustraje u odbrani lepote i nevinosti i moci umetnosti, njegovom delu divili su se najumniji tumaci modernog likovnog znaka u svetu. Njemu se velika vrata sveta tek otvaraju, o njegovom delu se zna, njegova unikatnost, koju smo mi, prijatelji njegovi, odavno otkrili i najavljivali, njegove slike i skulpture, radjene samo nesimovskim postupkom, potvrda su naseg sveukupnog prisustva u vremenu. Mi umemo i bolje i umnije od drugih, u nasim rukama, ocima, mislima je sveta svetlost prostora nasih zavicaja i ovog svetog grada u kojem se ova vecerasnja izlozba obelodanjuje i otvara.


Nesim Tahirovic


Neka nas svetlo odavno ugaslih zvezda poseti u snu i osvetli tamne odaje straha, neka nas vrati ovom neponovljivom predelu u kome ce se bozanska misao ponovo otelotvoriti.

Neka cuva moja zvezda moga Nesima.

Novi Sad, 15.9.1999.

Prethodna Sadrzaj Slijedeca

Hamza Cemalovic - Svijetli grad

Home Info Arhiva
Novi broj Trazi Linkovi
Redakcija Pretplata Kontakt

Casopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobodjen je placanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright 1995-1999 Casopis Most Mostar Bosna i Hercegovina
Sadrzaj obnovljen: 14-05-2004

Design by 1998-1999
HarisTucakovic, Sweden
oo