o

Home Arhiva
Novi broj Obavjestenja Linkovi
Redakcija Pretplata Kontakt

Broj 91 (2 - nova serija)

Godina XXI novembar-decembar/studeni-prosinac 1995.
Prethodna Sadrzaj Slijedeca

Alija Behram
SRUSEN JE SVIJET
Zlocinci srusili Stari most

Na uzavrelim i kataklizmickim mostarskim prostorima, 9. novembra 1993. godine, u 10 sati i 16 minuta, ispoljen je vrhunac fasizma i zlocinacke moci, koju, evo, upravo sa danasnjim danom, vec pola godine, sistematski, istrajno, zlocinacki okrutno, demonstriraju agresorske ustaske postrojbe HVO-a i HV-a.

Danas je u pomenuti sat usmrcen Stari most! Grad je ubijanjem ovog simbola dostigao deveti krug pakla. Pod kozu tesko moze da stane toliko bola, ponizenja, stradanja, unistavanja i ubijanja, koja su se dogodila u ovih pola godine zlocinacke zavjere nad mostarskim nebom sto su je poput zmijskog otrova izatkale Bobanove i Tudjmanove ustase, njihovi naredbodavci i sljedbenici. Ali rusenje Starog mosta, ovaj napaceni grad, dozivio je u srcu svakog njegovog stanovnika, kao noz u otvorenu ranu.

"Ja vise nemam sta da kazem. Porucujem svim prijateljima, svojoj djeci: Srusen je svijet i ja sa njim!" U emotivnom tonu, ovako je vijest o rusenju tog dragulja kulturne bastine, prokomentarisao jedan sugradjanin - covjek koji je svoje najplodnije godine posvetio zastiti Mostara, pa i obnavljanju napukline na bolesnom luku Starog mosta, koje je nacinilo vrijeme i tesko breme njegovih 427 ponosnih godina.

"Pucanj u Stari most, to je pucanj u srce cijelog demokratskog, savremenog covjecanstva", porucio je potom ovaj gradjanin.

Mostar je danas mjesto koje place, u kome se suze otkidaju same, ali i mjesto u kome se budi nesluceni prkos, otpor agresiji koja traje i koja srce Hercegovine kida poput najstrasnijeg bola.

"Nemaju pojma, koliko su nas ucvrstili, ujedinili i osokolili. Kad za to dodje vrijeme, taj obruc oko Mostara i sve ustase oko njega, raspast ce se kao mjehur od sapunice". Kratak je komentar borca i njegovih drugova sa prvog polozaja. On jos kaze: "Ovim su sami potvrdili, da Mostar nije njihov grad, niti ce biti, a nisu ni svjesni da su svom cijelom narodu sazidali veliki stub srama i osude, koji ce dok budu zivi nositi kao nikad zarasli oziljak."

Danas u 10 sati i 16 minuta Mostarci su, pa i ovaj ratni hronicar, posmatrali smrtni hropac ponosnog starca. Naceli su ga jutros desetinama topovskih projektila, pa se jedva odrzavao. Pomisljali smo da ce ostati uzgor, bas kao sto je strepio neimar Hajrudin, kad ga je gradio prije pet vijekova. Nemajuci snage da saceka skidanje skele ispod njega pobjegao je nakratko iz grada, da tamo saceka vijest glasnika na konju: "Gospodaru, most je uzgor."

Njegova smrt je zapocela jucer ujutro, kada se sa polozaja ustaske vojske, nicim izazvane, osula kanonada haubickih projektila. Tvrde da je u njegovo ranjeno tijelo ispaljeno 5 salvi od po 12 granata. Vecina je pogodila u temelje i u luk mosta. Na video-zapisu tog zlocina, koji su snimili vispreni snimatelji Armije BiH, a koji je vec otpremljen u svijet, redaju se detalji. Svaki tenkovski pucanj, odbijao je dio oronulog tijela i sunovracivao ih u valove Neretve, nadosle uslijed obilnih kisa. Rusili su se vijekovi.

Pred mrak proslog dana vjerovali smo da ce starac ipak prezivjeti i ponadali se tome, kada je zora razmakla tamu i maglu kraj Neretve. Ali onda je tek zapocelo bestijalno artiljerijsko divljanje ustaske soldateske.

Nakon desetine novih rana konstrukcija Starog mosta popustila je, a onda u 10 sati i 16 minuta, uz strasan tresak, vitki bijeli luk stropostao se u Neretvu.

Tog trenutka Mostar je zajecao, ali i kriknuo teskom kletvom ustasama koji su svoj "podvig" popratili bjesomucnim rafalima iz "kalasnjikova", u gudurama Huma i Kozice, predjela oko Mostara, odakle su dosli, a gdje im jeste mjesto.

A kako je danasnje rusenje Starog mosta opisala hrvatska postaja "Herceg-Bosna"? Kazali su bez imalo srama "da su se jutros vodile borbe oko Starog mosta, i da je eto, uslijed borbenih dejstava nastradao i Stari most". I nista vise. Da nije zalosno, otuzno, bilo bi smijesno. Ali savremeni svijet ce mozda vec veceras vidjeti slikom i rijecju zlodjelo klerofasista i podvig njihovih ideologa i inspiratora.

Jesu li to oni dicni vitezovi hrvatskog naroda i njihove vodje koji su, ako se sjecate, lani zestoko digli glas protesta i savjesti cijelom svijetu, kada su cetnici zadali prve ratne rane Starom mostu? Jesu li to oni isti sto su smisljali knjigu "Urbicid-92", pa je slali cijelom svijetu da pokazu na sto su sve spremni osvajaci sa istoka?

Oni sto su na razglednice utiskivali rusenje Mostara, pa i Starog grada i Mosta, mostarskih dzamija, da izazovu gnusanje svijeta i njegovu osudu srpsko-crnogorske agresije.

Ne, gospodo iz vodstva "Herceg-Bosne" vas fasizam na ovim prostorima niko nije nadmasio. To sto ste ucinili sa Mostarom za pola godine agresije, a sada, evo i sa mostarskom svetinjom, Starim mostom, vrhunac je fasizma i zlocina. To moraju da znaju svi pripadnici hrvatskog naroda, od kojih se ocekuje da dignu glas i ograde se od tog vandalizma.

Oslobodjenje, 10.11.1993.

Prethodna Sadrzaj Slijedeca

Ekrem Moca Dizdar: Mimarine vjecne poruke

Home Arhiva
Novi broj Obavjestenja Linkovi
Redakcija Pretplata Kontakt

Casopis Most je upisan u evidenciju javnih glasila R BiH pod brojem 536 od 30.11.1995.
i oslobodjen je placanja poreza na promet.
ISSN 0350-6517

Na vrh

Copyright 1995-1999 Casopis Most Mostar Bosna i Hercegovina
Sadrzaj obnovljen: 22-12-2006

Design by 1998-1999
HarisTucakovic, Sweden
oo